Rannakalur-top-w-textUUS
Vali teema

Kala toiteväärtus

Kala on hinnatud ja kõrge toiteväärtusega toiduaine. Toiteväärtuselt on kalaliha võrreldav loomalihaga, kuid toitainete omastatavuse poolest ületab viimast oluliselt. Kala liha on väga valgurikas, sisaldades liigist olenevalt 13–23% täisväärtuslikke valke.

Lisaks täisväärtuslikele hästi omastatavatele valkudele sisaldab kalaliha erinevaid vitamiine ja mineraalaineid (näiteks A, D, B1, E ja B2 vitamiine ning fosforit, kaaliumi, kaltsiumi, tsinki, seleeni jt. Kalades leiduvad mineraalainete ja vitamiinide sisaldused ning kogused erinevad liigiti ja sõltuvad püügiajast ning kala vanusest.) [S. Laanmäe 2001.]

Rasvasuse järgi jaotatakse kalad kolme rühma:

1. Kõrge rasvasisaldusega, üle 8% (paljud vääriskalad, nt. osa lõhelisi, angerjas, silm)
2. Keskmise rasvasisaldusega, vahemikus 4-8% (nt enamik karpkalalisi, lestalised)
3. Lahjad, rasvasisaldus alla 4% (nt koha, ahven)

Kala rasvas leidub inimesele vajalikke omega-3 rasvhappeid.