Kala on hinnatud ja kõrge toiteväärtusega toiduaine. Toiteväärtuselt on kalaliha võrreldav loomalihaga, kuid toitainete omastatavuse poolest ületab viimast oluliselt. Kala liha on väga valgurikas, sisaldades liigist olenevalt 13–23% täisväärtuslikke valke.
Lisaks täisväärtuslikele hästi omastatavatele valkudele sisaldab kalaliha erinevaid vitamiine ja mineraalaineid (näiteks A, D, B1, E ja B2 vitamiine ning fosforit, kaaliumi, kaltsiumi, tsinki, seleeni jt. Kalades leiduvad mineraalainete ja vitamiinide sisaldused ning kogused erinevad liigiti ja sõltuvad püügiajast ning kala vanusest.) [S. Laanmäe 2001.]
Rasvasuse järgi jaotatakse kalad kolme rühma:
1. Kõrge rasvasisaldusega, üle 8% (paljud vääriskalad, nt. osa lõhelisi, angerjas, silm)
2. Keskmise rasvasisaldusega, vahemikus 4-8% (nt enamik karpkalalisi, lestalised)
3. Lahjad, rasvasisaldus alla 4% (nt koha, ahven)
Kala rasvas leidub inimesele vajalikke omega-3 rasvhappeid.